ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi

16 Ocak 2018

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda, ABD Kongresi yetkisinde olan ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine (GTS) ilişkin yasanın 31 Aralık 2017 tarihinde sona ermesi nedeniyle konu hakkında yeniden yasal düzenleme yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Yazıda, GTS yetkisinin bahsi geçen Kongre tarafından geriye dönük olarak çıkartıldığı ve GTS kapsamında tanınan tavizlerin geçmişe teşrnil ettiği açıklanmış olup, GTS’nin uygulanmadığı dönemde ödenmek zorunda kalınan gümrük vergilerinin iade edilebildiği kaydedilmiştir.

Bu imkandan faydalanabilmek amacıyla, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra GTS Rejimi yürürlükteymiş gibi hareket edilip GTS kapsamında yer alan ürünlerin sevkiyatlarında ilgili ithalatçılar tarafından ABD gümrüklerine sunulan ürünün teslim evrakında (CBP Form 7501) “A” işaretinin eklenmeye devam edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.