ABD’nin İran’a Yönelik Yeni Yaptırımları

9 Ekim 2017

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına atfen, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamında ABD’nin İran’a uyguladığı nükleer yaptırımların kaldırılması için yasalar gereği Başkan’ın belirli aralıklarla yaptırımların kaldırılmasına ilişkin muafiyetleri (waiver) uzatması gerektiği, bu çerçevede ABD nükleer yaptırımlara ilişkin muafiyetleri 14 Eylül 2017 tarihinde bir kez daha uzatıldığı belirtilmiştir.

Nükleer yaptırımlarla ilgili muafiyetlerin uzatıldığına dair açıklamayla eş zamanlı olarak ABD Hazine Bakanlığı tarafından da aynı gün, yaptırımlar listesinde bulunan İranlı kurumlara sağladıkları destek ya da suç unsuru oluşturan siber faaliyetler nedeniyle on bir (11) gerçek ve tüzel kişiye yaptırım uygulanmasının kararlaştırıldığı ve duyurulduğu bilgisi iletilmiştir. Hazine Bakanlığının ekte kayıtlı açıklaması ile söz konusu 11 gerçek ve tüzel kişi hakkında ayrıntılı bilginin Vaşington Büyükelçiliğimizden alındığına değinilmiştir.

Vaşington Büyükelçiliğinden iletilen açıklamada, bir İran şirketine İran’ın balistik füze programı ve Devrim Muhafızları’nı destekleyici faaliyetlerinin bulunması; Ukrayna’da mevcut iki havayolu şirketine “Caspian Air” “Al-Naser Airlines” ve Devrim Muhafızları-Kudüs Gücü’yle bağlantıları bulunan “Mahran Air” e malzeme desteği ve hizmet sağlaması; ayrıca bir İranlı bilgisayar güvenliği şirketi ile söz konusu şirketle bağlantılı 7 kişiye en az 9 büyük ABD mali kurumuna yönelik siber saldırıda bulunmaları nedeniyle yaptırım uyguladığının belirtildiği ifade edilmiştir.

Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına atfen, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB’nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımından etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirmede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmiştir.

ABD Hazine Bakanlığı Tarafından Yapılan Açıklama ve Firma Listesi