ASEAN Üyesi Ülkelerin Bağlantısallık Kapsamındaki Öncelikli Altyapı Projeleri

18 Temmuz 2019

TOBB’dan gelen 09.07.2019 tarih ve 7264 sayılı yazı;

İlgi : Dışişleri Bakanlığı’nın 24.06.2019 tarihli ve 21364333-400.25.05.03-2019/23567894 sayılı yazısı.

Dışişleri Bakanlığından alınan ilgide kayıtlı yazıda, Bağlantısallık (connectivity) master planı çerçevesinde ASEAN üyesi ülkeler tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen öncelikli altyapı projeleri hakkında ASEAN Sekretaryasınca bir brifing düzenlendiği, ülkemizin Sektörel Diyalog Ortağı olması hasebiyle Cakarta Büyükelçiliğimizin de davetli olduğu brifinge, ASEAN üyeleri, Diyalog Ortakları, Sektörel Diyalog Ortakları ve Dünya Bankası, OECD, IFC, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası vb. uluslararası kuruluş temsilcilerinden oluşan yaklaşık 40 kişinin katıldığı bildirilmektedir.

Söz konusu brifinge ilişkin ASEAN Sekretaryasının bilgi notu ve brifingde yapılan sunuma, Birliğimiz web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş imkanları/Diğer
Duyurular” bölümünden ulaşılabilir.

Yazıda ayrıca, ASEAN üyesi ülkelerde bağlantısallık kapsamında otoyol, köprü liman, havaalanı, enerji nakil hatları gibi toplamda trilyonlarca ABD Dolarına baliğ olacak geniş kapsamlı altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulmakta olduğu, bununla birlikte, Singapur hariç diğer üye ülkelerin bahse konu yatırımları ulusal kaynaklarıyla hayata geçirebilecek mali güce ve sermaye birikimine sahip olmadığı belirtilmektedir. ASEAN Sekretaryasının Dünya Bankasına yaptırmış olduğu bir çalışma ile, bölgesel bir yaklaşımla üye ülkelerin yapmayı planladığı altyapı projelerini objektif kriterlerle bir öncelik sırasına koymayı ve bahse konu projeler için uluslararası yatırımcılardan ve finansal kuruluşlardan kredi desteği sağlanmasını kolaylaştırmayı hedeflediğinin değerlendirildiği ifade edilmektedir.

Dünyanın pek çok bölgesinde altyapı projelerini başarıyla hayata geçirmekte olan müteahhitlik sektörümüzün ASEAN bölgesindeki söz konusu projelere ilgi duyabileceğinin akla geldiği belirtilmektedir.

Önemle Duyurulur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI