DDY Lojistik Müdürlerinden ETSO’ya, “BTK” Ziyareti

12 Ekim 2017

Devlet Demiryolları’nın Sivas ve Erzurum’daki lojistik merkezlerinin yetkilileri, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi’nde sona yaklaşılması nedeniyle, demiryolu taşımacılığının iş dünyasına sağlayacağı avantajları anlatmak üzere çalışmalara başladı.

Bu kapsamda, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret eden TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Sivas Lojistik Servis Müdürü Yusuf Yüksel, TCDD Erzurum Lojistik Müdürü Sebahattin Demir, Endüstri Mühendisi Abdullah Yücel ve Lojistik Memuru Mehmet Akpınar, Meclis Başkanı Saim Özakalın’la görüştü. Görüşmede, “Bakü- Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin son durumu hakkında bilgi veren TCDD Sivas Lojistik Servis Müdürü Yusuf Yüksel projenin, uluslararası taşımacılık sektörüne sağlayacağı katkıları anlattı. İngiltere’den Çin’e kadar demiryolunu kesintisiz hale getirecek projeden güzergahtaki bütün ülkelerin yararlanacağını vurgulayan Yüksel, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan’dan Pakistan, Afganistan ve Hindistan’a kadar bu hat üzerindeki pek çok ülkeye yük taşıma imkanı sağlanacağını dile getirdi. Bölgede ihracat yapan veya ileride yapmayı düşünen işletmelerin demiryolu taşımacılığını tercih etmeleri için ticaretle ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Yusuf Yüksel bu anlamda ETSO’nun da desteğini beklediklerini söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ise, söz konusu projenin ülke ve bölge için büyük önem taşıdığını belirtti. Erzurum’da tamamlanmak üzere olan, Kars’ta da yapımı devam eden iki önemli lojistik merkez olduğunu hatırlatan Özakalın, bu iki merkezin, Çin ve Orta Asya’dan gelen yüklerin, dünyanın farklı bölgelerine dağıtılacağı merkezler olacağını, bunun da bölgeye çok ciddi bir katmadeğer sağlayacağını vurguladı.

İşletmeler için navlun bedellerinin çok ciddi rakamlar olduğunu bu sebeple demiryolu taşımacılığının yaygınlaştırılmasının öneml taşıdığını kaydeden Özakalın şunları söyledi; “Ülkemiz, dünyada karayolu taşımacılığını en yaygın olarak kullanan ülkelerin başında geliyor. En azından yük taşımacılığında karayolu ve demiryolu taşımacılığına denge getirmek zorundayız. Dünyadaki bütün ülkeler birçok alanda olduğu gibi taşımacılık sektöründe de birbiriyle entegre oldu. Bizim de artık karayolu ile sağladığımız entegrasyonu demiryolu ile de sağlamak durumundayız. Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Projesi bu anlamda atılan çok büyük bir adım olacak. İnşallah bu projenin etkilerini en kısa sürede bölgemizde ve ülkemizde hissedeceğiz.”

TCDD yetkilileri ziyaretin ardından, ETSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda bir araya gelen 2. OSB yatırımcılarına, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ve bu TCDD’nin taşımacılık hizmetleriyle ilgili bilgi verdiler.

TCDD ETSO ZİYARET