Ekonomik Tarife Sorunları Grubu (ETSG) Sektör Duyurusu

30 Ekim 2020

TOBB’ dan gelen yazıya istinaden;

İlgi : Ticaret Bakanlığı’ndan alınan 12.10.2020 tarihli e-posta.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan ilgide kayıtlı elektronik postada, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı belirtilmiştir.

Elektronik postada, Avrupa Birliği ya da Türk firmalarınca 01/07/2021 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin liste paylaşılmış olup, bu ürünler ile ilgili itirazların Ticaret Bakanlığına en geç 01/11/2020 tarihine kadar intikal ettirilmesinin talep edildiği açıklanmıştır.

Elektronik postada, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarası alınmasının gerektiği ifade edilmiştir. İtirazlara ilişkin formlara da https://ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabileceği vurgulanmıştır.

Bu itibarla, askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2020/18 sayılı İthalat Tebliği incelenmesi ve firmalar tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTP’den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılması gerekmektedir.

Konu hakkında ilgili kişilerin iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir:

Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:

Muhammet HARTAVİ  Uzman T: 0 312 204 95 84 E: hartavim@ticaret.gov.tr

Burak AVCI Uzman T: 0 312 204 91 89 E: avcib@ticaret.gov.tr

Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları:

Fundagül BACI Uzman T: 0 312 204 91 46 E: bacif@ticaret.gov.tr

Fatma Hilal YÜNEY Mühendis T: 0 312 204 92 96 E: yuneyf@ticaret.gov.tr

EK: Eşya Listesi_1 (41 sayfa)

Üyelerimize duyurulur.