ETSO MECLİS BAŞKANI ÖZAKALIN’DAN, ‘+1 TEŞVİK’ AÇIKLAMASI; “ZAMANSIZ PAYLAŞIMLAR SÜRECE ZARAR VERİR”

22 Eylül 2020

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı ve 2. OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saim Özakalın, 2012 yılında 3305 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Bölgesel Teşvik Sistemi’ kapsamında ‘4 ve 5. Bölge İlleri’ arasında yer alan ve 2017 yılında ilan edilen Cazibe Merkezleri Programı’na alınan, illerdeki (Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Malatya ve Adıyaman) OSB’lere yapılan yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yararlanmasını sağlayan uygulamanın, 21 Ağustos 2020 tarihinde 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla sonlandırıldığını hatırlatarak, uygulamanın yeniden yürürlüğe konulması için büyük çaba verdiklerini söyledi.

Özakalın, uygulamanın yeniden eski haline getirilmesi için kamuoyu oluşturma ve meseleyi çözüme kavuşturmak için ETSO olarak büyük gayret gösterdiklerini ifade ederek, “Bu konuda, eski Sağlık Bakanımız ve milletvekilimiz Prof. Dr. Sayın Recep Akdağ’ın başkanlığında oluşturulan bir komisyon sayesinde milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, AK Parti İl Başkanımız ve Odamız eşgüdüm içerisinde çalışıyor. Bu yöndeki çabalarımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve eski Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal da büyük destek veriyor. Sayın Akdağ bu komisyonla birlikte, özellikle Odamızın kendisine teşviklerle ilgili sunduğu veriler ve raporlara, KUDAKA ve KOSGEB’ten elde ettiği verileri de ekleyerek, ‘+1’ uygulamasının yeniden yatırımcıların istifadesine sunulması için çalışıyor. Biz de ETSO olarak an be an Sayın Bakanımızla irtibat halinde bu işin peşini bırakmıyoruz” diye konuştu.

“HENÜZ ORTADA ALINAN SOMUT BİR KARAR YOK”

Özakalın, son günlerde sosyal medyadan bölgesel teşvikteki uygulamanın yeniden eski haline döndüğünü belirten paylaşımlar yapıldığını belirterek şunları söyledi; “Şehrimizden ve münhasıran konuya muhatap illerden böyle paylaşımlar yapıldığını gördük. Ancak bu konuda henüz netleşen bir durum yok. Henüz ortada alınmış bir karar, bir düzenleme yok. Hal böyleyken, bu meseleyle ilgili erken yapılan paylaşımların ortaya çıkaracağı sonuçların, olumlu yönde işleyen süreci sekteye uğratacağını ve gerçekten bu işe emek vermiş, gündeme taşımış kişi ve kurumlara zarar vereceğini düşünüyoruz. Bölgemiz için bu meselenin halledilmesinin çok önemli olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Sayın Bakanımızla yaptığımız son görüşmede de bu çerçevede düşüncelerimizi dile getirdik. Sayın Akdağ da; meselenin seyrine göre son çare olarak eski Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’la birlikte durumu izah eden raporları bizzat Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceklerini söyledi. Yine milletvekilimiz Zehra Taşkesenlioğlu Ban ile yaptığımız görüşmede, konuyu AK Parti MYK toplantısında gündeme getireceğini bize bildirdi. Sonuç itibariyle bu konuda henüz sonuçlandırılmış bir durum söz konusu olmadığı için meseleyi, şehrimize ve yatırımcılarımıza müjdeleyecek bir netice alınıncaya kadar takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

Özakalın ayrıca, 2. OSB’de bugüne kadar kamu ve özel sektörün toplamda yaklaşık 200 milyon TL tutarında bir yatırım gerçekleştirdiğini belirterek, buna yenilerinin eklenmesi ve özellikle 2. Etapta daha büyük çapta yatırımcıların Erzurum’a gelmesi adına söz konusu düzenlemenin en kısa zamanda eski haline getirilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.