ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın; “Kimsenin Mağdur Olmasına Razı Değiliz”

26 Nisan 2016

Erzurum kamuoyunda bir süreden beri tartışma konusu olan ekmek fiyatlarıyla ilgili olarak, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın da görüşlerini dile getirdi. Özakalın; “Kimsenin mağdur olmasına razı değiliz. Amacımız; bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olsun” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından, 22 Nisan Cuma günü, belediye ve ilgili meslek kuruluşlarının yetkilileri ile ildeki fırın sahiplerinin iştirakiyle ekmek fiyatlarının konu edildiği bir toplantı düzenlendi. Toplantıya ETSO’yu temsilen, Meclis Başkanı Saim Özakalın ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Taner Akgün katıldı. Yaşanan sorunun kimseyi mağdur etmeden çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Erzurum’da vatandaşların sağlıklı ekmek tüketmesi için ilgili her kişi ve kuruluşun sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi. Sektörde yaşanan sıkıntıların daha önce ilgili meslek komitesi toplantılarında görüşüldüğünü ifade eden Özakalın, toplantılarda, “İmalathanelerin kapasite sorunu”, “Firmaların rekabeti”, “Alıcıların piyasayı kızıştırması”, “Resmi kurumların yaptırımları, denetim ve ruhsat konusu”, “Firmaların güç birliği oluşturmasının önündeki engeller”, “Alım-satımda fiyat standardı”, “Belediyelerin halk ekmek büfelerinin kaldırılması”, “Aşkale’deki fırıncılarla Erzurum’daki fırıncılar arasındaki rekabetin ortadan kaldırılması”, “Mevcut fırınların fiziki şartlarının düzenlenmesi ve kontrollerinin sağlanması”, “Yeni açılan fırınların ruhsatı konusunda titiz davranılması” ve “Yerel marketlerden alış-veriş yapılması” gibi konuların ele alındığını söyledi.

ETSO’nun konuyla ilgili üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu vurgulayan Meclis Başkanı Özakalın, “Rekabet edeceğim diye başkalarının kazancına mani olmak isteyenler geriye baktıklarında en büyük zararı kendilerinin ettiğini görecektir. Biz kimsenin mağdur olmasına, işinin, gücünün bozulmasına razı değiliz. Fırınlarımız hem fiyat konusunda, hem de sağlıklı şartlarda üretim yapılıp yapılmadığı konusunda denetlensin. İşinden ve ürününden emin olan esnaf arkadaşlarımızın buna hiçbir itirazlarının olmayacağını biliyorum” dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıda alınan ortak kararların özenle uygulamaya konulması ve takibinin yapılması gerektiğini kaydeden Özakalın kararları şu şekilde sıraladı;

• – İlimiz sınırları içerisindeki ilçelerden şehir merkezine ekmek sevkiyatı yapılmayacak olup, şehir merkezinden de herhangi bir ilçemize aynı şekilde ekmek sevkiyatı yapılmayacaktır.
  • – Fırıncılar Odası’nın talebi üzerine, hiçbir fırın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı’nın onayladığı ekmek fiyatlarının altında fiyatlara ekmek satmayacaktır.
  • – Ruhsatı olmayan fırınlar ilgili belediyeler tarafından kapatılarak faaliyetine son verilecektir.
  • – Ekmek ruhsatı olup da faaliyeti olmayan fırınların “İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği” çerçevesinde faaliyetlerine son verilecektir.
  • – Unlu mamuller ruhsatı olup, ekmek imalatı yapan işyerleri tespit edilerek ilgili mevzuat çerçevesinde kapatılması sağlanacaktır.
  • – Ulusal marketlerle görüşülerek fiyat istikrarını bozacak eylemlerine son vermesi temin edilecek, aksi takdirde Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddesi çerçevesinde işlem yapılacaktır.

İlgili kurumların almış olduğu kararlara uymayan fırıncılara karşı her türlü tedbir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından alınacaktır.