INKSNA Kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı Tarafından Alınan Yaptırım Kararı

16 Mayıs 2017

Sayın Üyemiz;

TOBB ‘dan alınan yazıda,

ABD’nin “İran, Kuzey Kore ve Suriye Yayılmanın Önlenmesi Yasası (INKSNA)” kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 1 O ülkeden 29 yabancı gerçek ve tüzel kişi hakkında 21 Mart 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yaptırım karan alındığı belirtilmiştir.

Yaptırım kapsamında alınan gerçek ve tüzel kişilerin de listesini içeren söz konusu karara dair 30 Mart 2017 tarihli ABD Resmi Gazetesinin ilgili bölümü ilgi yazıyla Birliğimize iletilmiş olup, Ek-1 ‘de bilgilerinize sunulmaktadır.

INKSNA çok taraflı kontrol ve denetim rejimleri ( Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi, Nükleer Tedarikçiler Grubu, Avustralya Grubu) kapsamında yasak.11 malzemelerin İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye satışına dair yaptırımlar öngörmekte olup, EK-2’de listesi bulunan söz konusu 29 gerçek ve ruz.el kişi hakkındaki yaptırımların iki (2) yıl boyunca geçerli olacağı; söz konusu yaptırımların ilgili ülke ve hükumetlere uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Bahse konu gerçek ve tüzel kişilerden 11 ‘i (9 ÇHC, BAE ve Kuzey Kore) İran’ın balistik füze programına yönelik transferler nedeniyle yaptırım kapsamına alınmıştır. Konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin konuya ilişkin bir açıklamasında; İran’ın bölgedeki faaliyetlerinin kışkırtıcı nitelikte olduğuna, bölge güvenliği, istikrarı ve refahına zarar verdiğine, INKSNA kapsamında alınan yeni yaptırım kararının İran’ ıo terörizme verdiği destek, balistik füze programı, Yemen’de Hutilere verdiği destek dahil söz konusu faaliyetlere ABD’nin karşı koyma taahhüdünün altını çizdiğine, yaptırım kararının kapsamının KOEP( Kapsamlı Ortak Eylem Planı) hükümlerinin dışında olduğuna, ABD’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak akdedilen KOEP kapsamındaki yükümlülüklerini uygulamaya devam ettiğine değindiği belirtmiştir.

Buna ek olarak 19 gerçek ve tüzel kişiye (3 ÇHC, 7 RF, 3 Sudan, Myanmar, Mısır, Eritre, lran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan) ise İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye yapılan transferler kapsamında farklı nitelikteki ihlaller nedeniyle yaptırım uygulama kararının alındığı ifade edilmektedir.

Söz konusu grubun içinde, Myanmar Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müdürlüğü, Eritre Deniz Kuvvetleri ve İran Havacılık Sanayi Örgütü de bulunmaktadır. Yaptırımlar kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından aksi belirtilmediği sürece, ABD Hükumeti ve bağlı birimlerin söz konusu 29 gerçek ve tüzel kişiden tedarik işlemi gerçekleştirmeyeceği, söz konusu kişilere yardım sağlanmayacağı ya da herhangi bir programına dahil edilmeyeceği bildirilmektedir. Aynca, ABD Mühimmat Listesi ‘nde yer alan malzemelerin anılan gerçek ve tüzel kişilere satışının yasaklandığı, Silah İhracat Kontrol Yasası kapsamındaki satışların da durdurulduğu, bu çerçevede, yeni ihracat lisans başvurularının reddedileceği, mevcut lisansların askıya alınacağı belirtilmektedir.

İlgi yazıda, BM Güvenlik Konseyi ‘nin İran’ a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB’nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirmede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmiştir.

Üyelerimize Önemle duyurulur.

EKLER:

1- 30 Mart 20017 tarih ve 2017-06225 sayılı ABD Resmi Gazetesi’nin 15780-15781 nolu sayfaları (2 sayfa)

2- Ek-1 ‘de sunulan gazetede isimleri yayınlanan 29 gerçek ve tüzel kişinin listesi (l sayfa)