İran Nükleer Yaptırımlarının Kaldırılmasına İlişkin Muafiyet Süresinin Uzatılması

21 Ağustos 2017

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gönderilen yazıda;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda Vaşington Büyükelçiliği’nin ve Dışişleri Bakanlığı’nın yazılarına atfen, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 17 Temmuz 2017 tarihinde, ABD’nin İran’a uyguladığı nükleer yaptırımların Kapsamlı Ortak Eylem Planı kapsamında kaldırılması için gerekli muafiyetleri bir kez daha uzattığı (2015 tarihli “Iran Nuclear Agreement Review” başlıklı yasa uyarınca muafiyetlerinin 90 gün arayla uzatılması gerekmektedir) kaydedilmekte, 18 Temmuz’da ise Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları tarafından İran’a yönelik yeni yaptırımların açıklandığı bildirilmektedir. Söz konusu açıklamaların metinleri ekte sunulmuştur.

Yazıda devamla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararları ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olup, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanması zorunlu olduğu hatırlatılmakla birlikte, ABD ve AB’nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamaların Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığı bulunmadığı, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşların dolaylı olarak yaptırımlardan etkilenme olasılığı bulunduğu bildirilmekte olup, konuyu bilgi ve değerlendirmenize sunarız.

Saygılarımızla…

Söz Konusu Açıklamaların Metinleri İçin Tıklayınız.