KADINLAR GAZİANTEP’TE HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ TARTIŞIYOR

19 Ağustos 2015
Türkiye’nin 20 farklı ilinden 100 kadın ve erkek, akademisyenler ve gazeteciler 18-20 Mart tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirilecek olan 2015 AB Kadınlar Forumuna katılacaklar. Etkinlikte AB Türkiye Delegasyonu ‘nu Siyasi İşler Bölümü Başkan Yardımcısı Sayın Andreea Schmidt temsil edecek. ​

AB’nin temel önceliklerinden birisi olan kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği, katılım süreci çerçevesinde Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki işbirliğinde de son derece önemli bir yere sahiptir. AB gerçek anlamda toplumsal cinsiyet eşitliğinin ancak toplumsal cinsiyet alanında yürütülecek aktif politikalar ve her sektörde anaakımlaştırma yoluyla sağlanabileceğine inanmaktadır; bu ilke söz konusu alanda tedbirler alırken AB Üye Devletleri tarafından da gözetilmektedir. Katılımcılar toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin AB politikalarını, şiddet ve istismara sıfır tolerans kavramını ve Türkiye’de karar alma süreçlerine, istihdam ve eğitime kadınların katılımını tartışacaklar.

Kaan Yakuphan’ın moderatörlüğünde sanatçılar, aktivistler, işçiler ve çeşitli meslek grupları ve sosyo-ekonomik kesimlerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek forumda, “Özgürlük, Eşitlik ve Haklar” teması ele alınacak ve elektronik oylama yoluyla cevaplanacak bir anketin sonuçları irdelenecek.

Üzerinde düşünülmesi istenen konular arasında kadının eşitlik ve özgürlüğe olan katkıları, toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyet kotalarının istihdam politikaları açısından gerekli olup olmadığı gibi konular yer almaktadır. Foruma tartışmacı olarak katılacak isimlerden bazıları şunlardır: oyuncu Ece Uslu, gazeteci Kemal Göktaş, LGBT aktivisti Tuna Şahin, trans-güzellik yarışması birincisi Yankı Bayramoğlu, Suriyeli göçmen Yasmin Holoubi, tramvay sürücüsü Burçin Tuncel ve temizlik işçisi İrma Nakevkhrısvılı.

Forum, 1996 yılında kurulan ve hâlihazırda Türkiye’deki 20 kentte faaliyet göstermekte olan AB Bilgi Merkezleri Ağı ile AB Türkiye Delegasyonu işbirliği neticesinde düzenlenmektedir. AB Bilgi Merkezleri düzenli olarak Birlik hakkında bilgi kaynaklığı yapmakta ve halka yönelik görünürlük etkinlikleri ve konferans, sergi ve konser gibi kültürel etkinlikler düzenlemektedir.