Kenya’da Altın Ticaretiyle İlgili Dolandırıcılık Vakaları

11 Ekim 2019

İlgi : Dışişleri Bakanlığı’nın 30.09.2019 tarihli ve 92150458-150.05-2019/23955776
sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda, Nairobi Büyükelçiliğimizden alınan yazıya atfen, Kenya’daki altın ticaretiyle ilgili dolandırıcılık vakalarının geçtiğimiz Mayıs ayında Dubai Emiri Mohammed bin Raşit El Maktum’un da bu kapsamda dolandırıldığının ortaya çıkmasıyla yeniden uluslararası gündeme taşındığı ve bu alanda faaliyet gösteren dolandırıcılık şebekelerinin mağdurları arasında vatandaşlarımızın da bulunduğu bildirilmektedir.

Yazıda, Kenya’dan veya Kenya üzerinden altın ve diğer değerli mineral ithal etmek üzere Büyükelçiliğimizle temasa geçen iş çevrelerimize, özellikle aracı kişilere karşı son derece ihtiyatlı yaklaşmaları, muhataplarının altın ihracatı için geçerli lisanslarının bulunup bulunmadığını teyit etmek üzere Kenya Madencilik Bakanlığıyla temas etmelerinin tavsiye edildiği, bu konuda Ticaret Müşavirliğimizin her tür yardımı sağlamaya hazır olduğu; bununla birlikte, altın ticareti yapmak isteyen vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun Büyükelçiliğimizle irtibat kurmadan, önemli meblağlarda ön ödemeler yaparak iş bağlantıları tesis ettikleri zannıyla dolandırıcılık çetelerinin ağına düştükleri ve mağdur edildiklerinin müşahede edildiği, söz konusu vatandaşlarımızın dolandırıldıklarını  anladıktan ve büyük maddi kayba uğradıktan sonra Büyükelçiliğimizle temasa geçtikleri, dolandırılan vatandaşlarımızın polise yapılan asılsız ihbarlarla sindirildikleri veya uzun ve masraflı hukuki süreçler karşısında yargı yoluna başvurmaktan imtina ettiklerinin tespit edildiği; basın haberlerinde, bu dolandırıcılık şebekelerinin çökertilmesinin ve mağduriyetlerin yargı yoluyla giderilmesinin neredeyse imkânsız olduğuna dikkat çekildiği kaydedilmektedir.

Yazıda devamla, son dönemde bu kapsamda mağdur olan vatandaşlarımızın sayısında artış olduğunun görülmesi üzerine (son olarak bir vatandaşımız 600 bin Dolar ödeme yaparak dolandırılmıştır) kamuoyumuzda bu tehlikeye dikkat çekilmesi amacıyla Anadolu Ajansı’nın Kenya’daki temsilcisiyle temasa geçilerek konunun haberleştirilmesi ve aşağıda kayıtlı haber bağlantılarında konunun yer almasının sağlandığı bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve konunun ilgili üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla…