Tel : +90 442 233 33 89 |

Koronavirüs Tedbirleri

Koronavirüs Tedbirleri
9 Nisan 2020

Erzurum Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’n den gelen yazıya istinaden;

Son günlerde Dünyada pek çok ülkede yaşanan yeni Koronavirüs hastalığı (Covid-19) kaynaklı olağanüstü durum, yeterli önlemi almakta geciken ülkelerde kayıpların artmasına neden olmuştur. Ülkemizde benzeri olumsuzlukların yaşanmaması için gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla;
1-Gıda işletmelerinde hammadde alımından gıdanın son tüketiciye arzına kadar tüm aşamalarda Gıda Hijyen Yönetmeliğine uygun olarak faaliyet gösterilmesi
2-Gıda işletmelerinde hammadde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede sağlanması (Örn: Karkas sevkiyatlarında stokinet veya gıda temas edebilir plastik poşetler kullanılması, işletmeye alınan ve işletmeden sevk edilen ambalajlı veya ambalajsız bütün gıda maddelerinin zeminle temasının kesilmesi, ekmek gibi satış yerlerine ambalajsız olarak ulaştırılan gıda maddelerinin satış yeri dışında bekletilmeden muhafaza edildiği dolaplara uygun şekilde yerleştirilmesi, gıdaların sevk edildiği araçların düzenli olarak dezenfekte edilerek gıda taşınması dışında farklı amaçla kullanılmaması, ürün sevkiyatında görev alan personelin sağlık kontrollerinden geçirilmesi ve sevkiyat esnasında uygun koruyucu kıyafet kullanması gibi)
3-Gıdanın işleme tabi tutulduğu alanlarda hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi, kullanılan alet ekipmanın sıklıkla temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi (Örn: et ve sebzelerin doğrandığı kesme tahtalarının ayrılması, uygun malzemeden üretilmiş olması ve düzenli olarak bakım ve temizliğinin yapılması, bıçak, tezgah ve servis ekipmanların temizlenme sıklığının artırılması )
4-Üretim yapan işyerlerinin girişlerinde hijyeni sağlayacak ekipman bulundurulması, bu ekipmanların eksiksiz, sağlam ve çalışır durumda olduklarının kontrolü, lavabo, duvar, zemin, tavan ve üretimde kullanılan alet-ekipmanların ve personel sosyal alanlarının dezenfeksiyon sıklığının artırılması
5-Üretim, dağıtım, perakende satış yerleri ve toplu tüketim yerlerinde çalışanlara ait lavabolarda sıvı sabuna ilave olarak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış dezenfektan kullanılması, temizlik malzemeleri ve dezenfektan maddelerin gıda maddeleri ile aynı alanda muhafaza edilmemesi
6-Satış ve toplu tüketim yerlerinde müşteri kullanımına ait alanlara dezenfektan veya dezenfeksiyonu sağlayacak solüsyonlar konulması, masa, kapı kolu gibi ortak kullanım alanlarının sıklıkla dezenfekte edilmesi
7-Koruyucu tedbirler kapsamında gıda ile temas eden çalışanların eldiven, maske, bone, önlük gibi uygun iş kıyafeti giymelerinin sağlanması, ellerin sık sık su ve sabun ile en az 20 sn boyunca yıkanmasının sağlanması, hijyen kuralları ve hastalığın bulaşmasının engellenmesi için alınacak tedbirler konusunda bilgilendirilmesi, ateşli hastalığı olanların sağlığına kavuşana kadar işletmeden uzaklaştırılması
8-Açıkta satılan gıda maddelerinin arzında hijyen kurallarına azami özen gösterilmesinin sağlanması, buna uymayanların ürün arzına izin verilmemesi (Örn: toplu tüketim yerlerinde ekmek, şeker gibi gıda maddelerinin uygun ambalajlar içerisinde, satış yerlerinde kuruyemiş, bakliyat gibi ürünlerin bulaşmayı önleyecek şekilde kapalı kaplar içerisinde son tüketiciye sunulması)
9-Gıda atıklarının, gıda olarak tüketilmeyen yan ürünlerin ve diğer atıkların; doğrudan veya dolaylı bulaşma kaynağı olmasını engellemek için kapatılabilir kaplarda, ortamda biriktirmeden mümkün olduğunca hızlı bir şekilde işletmeden uzaklaştırılması, kullanılmayan gereksiz alet-ekipman ve malzemenin işletmeden çıkarılması;

Bilgilerinize arz olunur.