Rusya ile Ticari ve Ekonomik İlişkiler

29 Aralık 2015

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda; Rusya ile iş yapan Türk firmalarının, son dönemde karşılaştıkları sorunların doğrudan öğrenilmesi ve çözüm bulunabilmesi amacıyla, TOBB tarafından 27 Kasım 2015 tarihi itibariyle, “Rusya iletişim ve Koordinasyon Masası” kurulmuştur.
Rusya iletişim ve Koordinasyon Masası’na bugüne kadar ulaşan önemli sorun başlıklarından biri de Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin Türkiye’ye geri dönmesinden kaynaklı ihracatçılarımızın dış ticaret mevzuatı çerçevesinde yaşadığı sorunlar ve ekstra maliyetlerle karşı karşıya kalmasıdır.
Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı’ndan alman ilgide kayıtlı yazıda, 2015/21 sayılı Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve ithalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği kapsamındaki yaş meyve ve sebze, kuru ve kurutulmuş ürünler, bitkisel yemeklik yağlar, baklagiller ve diğer bazı ürün gruplarında, Rusya Federasyonu’ndan geri gelen ürünlere münhasır olmak üzere:
-Olağan şartlarda geri gelen ürünler için tahsil edilen 200 TL’lik denetim hizmet ücretinin
31.12.2015 tarihine kadar alınmaması,
-Geri gelen meyve ve sebze partilerine ilişkin ülkemiz gümrüklerindeki işlemlerinin en kısa
sürede tamamlanabilmesi için denetim prosedürünün kolaylaştırılarak. hızlandırılması,
için gerekli çalışmaların tamamlanarak uygulamaya geçildiği belirtilmektedir.