Sanayi Ürünlerinde Askıya Alma ve Tarife Kontenjanı Uygulamaları Hakkında

16 Ağustos 2016

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gönderilen yazıda;

Gümrük Birliği kapsamında AB ve Türkiye’de üretimi olmayan veya yetersiz olan hammadde veya yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerinin gümrük verilerinin üretici firmalardan gelen talepler çerçevesinde sıfırlanabildiği veya bu ürünler için belirli bir miktarda tarife kontenjanı açılabildiği belirtilmektedir. Askıya alma sistemi kapsamındaki başvuruların AB ülkeleri ile ülkemiz arasında gerçekleştirilen ortak müzakerelerle neticelendirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, AB ve Türkiye’de üretimi olmadığı ortaya konan eşyanın gümrük verilerinin miktar kısıtlaması olmaksızın sıfırlandığı ve İthalat Rejimi Kararı Eki V Sayılı Liste’ye yansıtıldığı bildirilmektedir. Bunun yanında; AB ve Türkiye’de üretimi bulunan fakat üretim miktarı tüketimin altında kalan eşyada ise üretim açığı kadar tarife kontenjanı açılarak indirimli gümrük vergisi ile ithalata imkan tanındığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, sanayicilerimiz tarafından kullanılan, AB ve Türkiye’de yeterli üretimi olmayan hammadde ve yarı mamul niteliğindeki eşya için tarife kontenjanı açılması ya da bu ürünlerin gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin başvuruların bu adreste adresinde yer alan formları ile birlikte en geç 15 Ağustos 2016 tarihine kadar Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne (E-posta: askiyaalma@ekonomi.gov.tr) iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Ayrıca halihazırda gümrük vergisi askıya alınmış eşyayı üreten ve bu ürünlerin askıya alma listesinden çıkarılmasını talep eden sanayicilerimizin ise itiraz taleplerinin bu adreste yer alan itiraz formları ile birlikte en geç 1 Kasım 2016 tarihine kadar Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne (E-posta: askiyaalma@ekonomi.gov.tr) iletmeleri gerektiği bilgisi verilmektedir.

Diğer taraftan, AB ve Türkiye’de yerleşik firmalarca yapılan askıya alma ve tarife kontenjanı taleplerine ilişkin listenin Aralık ayı içerisinde bu adreste yayımlanacağı ve söz konusu taleplere ilişkin itiraz ve eş başvuruların en geç 1 Ocak 2017 tarihine kadar Ekonomi Bakanlığı’na intikal ettirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ekonomi Bakanlığı’nda evrak kayıt numarası almış olmasının zorunlu olduğu ve bu tarihten sonra yapılacak başvuruların dikkate alınmayacağı belirtilmektedir.

EKLER

Yeni Askıya Alma Türkçe Deklarasyon