Siber Saldırıların Önlenmesi Hakkında Duyuru

18 Kasım 2019

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’n den tarafımıza gelen 10731 sayılı yazıda;

Malumları olduğu üzere dijital dönüşüm bir çok alanda kullanım kolaylığı sağlarken, siber saldırılara yönelik tedbirler alınmasını da zorunlu kılmaktadır.

Siber saldırıların engellenebilmesi için Oda/Borsalarımızın sunucu ve istemci sistemlerinde, tüm güncellemelerin gerçekleştirilerek işletim sistemleri ve paket yazılımların lisanslı (orijinal) son versiyonlarının kullanılması, antivirüs yazılımlarının düzenli güncellemelerinin yapılması ve günlük olarak sistemlerde antivirüs taramalarının gerçekleştirilmesi, bilinmeyen/güvenli olduğundan emin olunmayan sitelere girilmemesi, bilinmeyen e-posta eklerinin kesinlikle açılmaması, kolay tahmin edilebilir şifreler kullanılmaması, şifrelerin minimum dokuz karakter, küçük ve büyük harf, rakam ve özel karakterlerden (!,@,? gibi) oluşturulması ve bünyesinde sunucu olan Oda/Borsalarımızın ise mevcut sistemleri üzerinde sızma testleri yaptırmaları ve çıkabilecek olası sorunları gidermeleri büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca Birliğimiz ile kamu kurum ve kuruluşlarından geliyormuş gibi görünen sahte/sakıncalı e-posta ve kısa mesajların gönderilmekte olduğu ihbarı alınmıştır.

Bu itibarla;

-Tanıdığınız kişilerden ve bildiğiniz e-posta adreslerinden gelse dahi şifrelerin ve kişisel bilgilerin kesinlikle paylaşılmaması,

-Kişisel/iş bilgisayarlarının tanınmayan kişilere kullandırılmaması,

-Hizmet alınmakta olunan bilgisayar şirketlerinden gelse dahi hiç kimseye şifrelerin iletilmemesi,

-Oda/Borsamıza dışarıdan erişim için belirlenmiş olan vpn kullanıcılarının gözden geçirilmesi,

-Oda/Borsanız personelinin kullandıkları tüm şifrelerin, yukarıda açıklanan kriterler doğrultusunda güncellenmesi önem arz etmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Mustafa