Türk ve Yabancı Ülke Vatandaşlarının Sınır Kapılarımızdan Giriş/çıkışları

16 Haziran 2020

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek amacıyla kademeli olarak yayımlanan Bakanlığımızın Genelgeleri doğrultusunda ilgi yazılarımız ile sınır kapılarımızdan vatandaşlarımızın ve yabancı ülke vatandaşlarının giriş/çıkışları bazı ülkeler için kısıtlanmıştır. Yurt dışına yapılan tarifeli uçak seferleri de kademeli olarak durdurulmuş, yalnızca istisnai durumlarda, belirlenen prosedürlerle charter ve özel jet uçuşlarına izin verilmiştir.

09.06.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Koronavirüs ile mücadelede kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda, kara, hava ve deniz sınır kapılarından yabancı ülke vatandaşlarının ülkemize girişi ile vatandaşlarımızın ülkemizden çıkışı konuları değerlendirilmiştir.

Bu kapsamda;

1. Bakanlığımızca Covid-19 salgını ile mücadele sürecinde yayımlanan ve Türk vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşlarının hava, kara ve deniz yoluyla ülkemize giriş/çıkışlarını düzenleyen ilgi Genelgeler ve yazılarımızın İran kara sınır kapılarından yolcu giriş/çıkışlarına yönelik hükümleri hariç olmak üzere diğer hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
  2. Hava yolu ile yapılacak seyahat planlamalarına ilişkin süreç Sağlık, Dışişleri,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının koordinesinde yönetilecektir. (Tahmini Uçuş Başlangıç Tablosu)

Yukarıda belirtilen çerçevede Ülkemize giriş/çıkışlar başta Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmiş/belirlenecek tedbirlere uyulması kaydıyla yapılacaktır.

3. Ülkemize giriş yapan Türk vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşlarının tamamına sağlık kontrolü yapılacaktır. Sağlık kontrolü sırasında semptom görülenler ile ihtiyaç duyulan hallerde de ücretsiz olarak PCR testi yapılacak ve bu sürece ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek tedbirlere uyulması kaydıyla yapılacaktır.EK: Tahmini Uçuş Başlangıç Tablosu