UNICEF ve AB’den Suriyeli Çocuklara Önemli Destek

19 Ağustos 2015

Ankara, 15 Nisan 2015 – İki yıldır sürmekte olan “Türkiye’de Suriyeli Çocukların Desteklenmesi” projesinin kapanış töreni bugün Ankara’da gerçekleştirildi. Proje, UNICEF, AFAD, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından, Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirildi.

Mart 2013’te başlatılan proje ile, Türkiye’de yaşamakta olan 1,7 milyon Suriyelinin yarısından fazlasını oluşturan çocukların güçlendirilmesi hedeflendi. Çocuk dostu alanlar, geçici eğitim merkezleri ve kütüphanelerin oluşturulması, çocuklara ve gençlere psiko-sosyal destek sağlanması, Suriyeli öğretmenler için finansal teşvik sistemi getirilmesi ve ergenlere yönelik önderlik eğitimleri bu işbirliği ile kaydedilen önemli başarılar arasında yer almaktadır.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati, AB adına yaptığı konuşmada konuya ilişkin şunları söyledi: “Proje, Avrupa Birliği’nin mali desteği ve UNICEF’in uygulayıcılığı ile Türkiye’nin desteklenmesine yönelik güzel bir dayanışma ve sahiplenme örneği oluşturmaktadır. Mültecilerin koşullarının ortak bir irade ve ortak çabalarla iyileştirilebileceği bu çalışmayla ortaya konulmuştur. Dolayısıyla işbirliğimizi sürdürmemiz ve kapsamını genişletmemiz açısından ortada cesaret verici ve özendirici bir örnek bulunmaktadır.”

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise konuşmasında; “Bu proje kapsamında sağlanan yardımlar Suriyeli çocukların oluşturduğu bir kuşağın yitip gitmesini önleme açısından hayati önem taşımaktadır. Kaliteli eğitime erişim, güvenli ortamlarda öğrenme ve psiko-sosyal destek alma fırsatı tanıyarak, bu çocukların geleceğine yapılacak yatırımlar son derece önemlidir.”

İki yıl süren projeden 75.000’den fazla çocuk doğrudan yararlandı. Proje, sistemlerin güçlendirilmesine verdiği önem bakımından da kayda değer bir özellik taşımaktadır. Suriyeli çocuklar için tamamlayıcı bir eğitim yönetim sistemi (YOBİS) geliştirilmiş ve çocuklara yönelik psiko-sosyal destek acil durum müdahalesinin  merkezine yerleştirilmesi bu konuda verilebilecek örneklerin başında gelmektedir.

UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik işlere dönüştürüyoruz. Özel çabalarımız, nerede olurlarsa olsunlar tüm çocukların yararını gözeterek en güç durumdaki ve dışlanmış çocuklara ulaşmaya yoğunlaştırıyoruz. UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org.

Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, İletişim Sorumlusu, UNICEF –Türkiye, shosta@unicef.orgTel:+90 312 454 1000