Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ETSO’nun koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren, TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu (GGK) ve TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun (KGK) işbirliğiyle, ‘Ürün Güvenliği’ konulun bir seminer düzenlendi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Tarım
ve Orman İl Müdürlüğü ile ETSO’nun koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren, TOBB
İl Genç Girişimciler Kurulu (GGK) ve TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun
(KGK) işbirliğiyle, ‘Ürün Güvenliği’ konulu bir seminer düzenlendi.
ETSO Meclis Salonu’nda Gıda Yüksek Mühendisi Neslihan
Çiçek tarafından verilen seminere, TOBB İl GGK Başkanı ve ETSO Meclis Üyesi
İsmail Suci, TOBB İl KGK Başkanı Kübra Alioğulları, Tarım ve Orman İl Müdür
Yardımcısı Erhan Çiftgül ile her iki kurulun üyeleri ve Oda personeli iştirak
etti.
Seminerde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda
güvenliği konusundaki yetki ve sorumlulukları ile bu alanda yürütülen
çalışmalarla ilgili bilgi veren Gıda Yüksek Mühendisi Neslihan Çiçek, ‘En İyi Denetçi Tüketicinin Kendisidir’
anlayışından yola çıkan Bakanlığın, 174
Alo Gıda Hattı Çağrı Merkezi’ne yapılan başvuruların 15 gün içerisinde
sonuçlandırılarak ilgili tüketiciyi bilgilendirildiğini söyledi.
Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal ve
biyolojik her türlü zararlıların bertaraf edilmesi için alınan tedbirlerin bir
bütün olduğunu vurgulayan Çiçek, gıda işletmesinin; ithal ettiği, ürettiği,
işlediği, dağıtım ve satışını yaptığı gıdanın, gıda güvenliği şartlarına uymaması
durumunda, söz konusu ürünlerini piyasadan geri çekmek ve yetkili merciler
tarafından alınan tedbirlerle ilgili olarak işbirliği yapmak ve gıdanın
izlenebilirliğini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.
Çiçek, gıda işletmecisinin sorumluluklarıyla
ilgili olarak ayrıca şunları söyledi;
“İşletme yapısal olarak gıda üretimine uygun olmalıdır. Personel hijyeni
ve eğitimi konusuna önem verilmelidir. Her gıda kendine özgü sıcaklık ve nem
gibi muhafaza ve depolama şartlarında saklanmalıdır. Temizlik ve izlenebilirlik
kayıtları güncel olmalıdır. Gıda üzerinde, ‘Gıdanın Adı’, ‘Bileşenler Listesi’,
‘Alerjiye veya İntoleransa Neden Olan Belirli Maddeler’, ‘Bileşenler’, ‘Gıdanın
Net Miktarı’, ‘Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi veya Son Tüketim Tarihi’, ‘Parti
Numarası/Üretim Tarihi’, ‘Özel Muhafaza ve/veya Kullanım Koşulları’, ‘Gıda
İşletmecisinin Adı veya Ticari Unvanı ve Adresi’, ‘İşletme Kayıt Numarası veya
Tanımlama İşareti’, ‘Menşe Ülke’, ‘Hacmen yüzde 1,2’den Fazla Alkol İçeren
İçeceklerde Hacmen Gerçek Alkol Derecesi’, ‘Beslenme Bildirimi’ gibi ‘Zorunlu
Etiket Bilgilerinin’ tamamının belirtilmesi zorunludur. Gıda işletmeleri, satış
reyonlarında ve depolarında sürekli etiket kontrolü yapmalıdır.”
Neslihan Çiçek, seminerin sonunda
katılımcıların gıda güvenliği konusundaki sorularını cevaplandırdı.